top of page
Image by Tapio Haaja

TUNTEISIIN

5'30''

for percussion, piano, cello, amplified guitar and 4 smartphones

2021

Useiden muiden teosteni tavoin, myös Tunteisiin rakentuu minua henkilökohtaisesti koskettaneen aiheen ympärille. Uskon sitä kautta pystyväni luomaan samastumiskohtia yleisön ja teoksen, ja sitä kautta myös yleisön ja itseni välille. Kesällä 2021 elämässäni ei ollut meneillään juuri mitään: katsoin pääasiassa kesäuusintoja Salatuista Elämistä – sarjasta, joka on ollut osa elämääni pitkälti yli 10 vuotta.

Pähkäillessäni, mistä repäisisin aiheen K!art Ensemblelle kirjoitettavaan teokseen, koin jonkinlaisen neronleimauksen, kun jälleen muistutin itseäni kokonaisvaltaisesta hyväksynnästä. Uskon, että taiteilija saa parhaat edellytykset työnsä tekemiseen, kun hyväksyy, että kaikki elämän osa-alueet ja tapahtumat vaikuttavat taiteelliseen työhön. Tämä tulee hyväksyä, jotta sitä vastaan taistelemiseen ei kulu voimavaroja taiteelliselta työltä. Myös minulle on ollut hankalaa hyväksyä, että välillä vaikkapa kaksi viikkoa täyttä tyhjäntoimitusta on juuri se asia, mitä tuleva teos kaipaa. Niinpä hyväksyin Salatut Elämät osaksi työskentelyäni ja aloin säveltää Salkkari-musiikista ja sarjan tyylistä jollain tapaa vaikuttunutta teosta.

Mielikuvissani voimakkaimpina olivat todella korkeat ja samoin hyvin matalat äänet pianosta reaktioina tai kommentteina sarjan tapahtumiin ja tämä kantava ajatus kulkee läpi kappaleen. Sitä, mitä tämän helinän päälle kulloinkin rakentuu, voi pitää kuvitteellisena saippuaoopperan ääniraitana tai Salkkareiden parafraseerauksena, eli toisin sanoittamisena. Saattaapa joku tarkkakorvainen tunnistaa myös sitaatin Anna Hanskin tunnetuksi tekemästä Tunteisiin -kappaleesta (alkuperäisteos Åsa Schmalenbachin ”Jag Vill”), joka sarjan tunnarina on soinut alusta lähtien.

Tunteisiin (2021): Product
Tunteisiin
Watch Now
Tunteisiin (2021): Videos

Recording from the world premiere of the piece.

K!ART ENSEMBLE

Iiris Tötterström, cello & smartphone

Mikkel Schou, amplified guitar & smartphone

Rob Durnin, piano & smartphone 

Hsiao-Tung Yuan, percussion & smartphone 


Recorded in a live concert of the Composition Masterclass taught by Mr. Kalevi Aho at the Uuden Musiikin Lokakuu – Ostrobothnian Contemporary Music Festival on Sunday 3 October 2021 at the Oulu City Paris Hall, Oulu, Finland.

Tunteisiin (2021): Text
bottom of page