HIGHLIGHTS
PISCES – MIME
25'
(2023)
concerto for guitar and chamber orchestra
Kantaesitys Kitara Nova -festivaalilla 24.9.2023 klo 17:00.
Teuvo Taimioja, kitara, Elisar Riddelin, kapellimestari, Helsingin Kamariorkesteri: Kanerva Mannermaa, konserttimestari, David Seixas, II. viulu, Alexander Pozdniakovas, alttoviulu, Laura Martin, sello, Martti Genevet, kontrabasso, Robert Tobin, huilu, Petros Andreadis, klarinetti, Eliise Tani, käyrätorvi, Otto Korhonen, trumpetti.
Tilaaja: Teuvo Taimioja
Instrumentaatio: 1010 [+picc] 1100 soolo: vahvistettu klassinen kitara ja hauenleuoilla preparoitu kitara, jouset 11111. Lisäksi puhaltajat ja solisti soittavat viritettyjä Whistle Pop -tikkareita ja paperiarkkeja, ja kapellimestari tai avustaja operoi elektronista paperisilppuria.
Teoksen osat:
I. Opposite forces
II. The age of pisces
III. Mime
Tallenne teoksen kantaesityksestä löytyy allaolevasta galleriasta.
Videomateriaali © Leevi Räsänen ja Teuvo Taimioja.
Läpi ihmiskunnan historian olemme kehittäneet erilaisia tapoja jäsentää ja järjestää todellisuuttamme – uskontoja, tiedettä, astrologiaa, perinteitä ja rituaaleja. Astraaliset ajanjaksot ovat olleet yksi tapa nimetä ja suhtautua hyvin pitkiin ajanjaksoihin, sillä jokainen eläinradan jakso kestää yli 2000 vuotta. Monien tunnettujen astrologien mukaan elämme nyt Kalojen aikaa – The Age of Pisces. Kalojen merkkiä määrittävät vastavoimat, joka näkyy jo horoskoopin symbolista: toinen kaloista on vatsa kohti taivasta, ja edustaa kuolemaa, toinen taas ui eteenpäin ja edustaa elämää ja tulevaisuutta.
Säveltäessäni teosta, aloin pohtimaan uskontojen ja rituaalien merkitystä nykypäivässä ja huomasin, että ajattelutapani taiteen merkityksestä on monessa mielessä samankaltainen kuin uskontojen tarjoamat ajattelutavat. Erilaiset katsomukset eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan ne muotoutuvat kertomuksista ja näkyvät rituaaleina, joiden merkitys ei kontekstia tuntematta aukene ulkopuolisille. Halusin luoda Kalojen aikaan linkittyvän rituaaliverkoston, jossa paperilla – merkitysten kuljettajalla – ja sen tuhoamisella olisi hähmäinen symbolinen rooli, joka aukenisi kaikille eri tavalla. Teos pohtii nykypäivämme dystooppista ulottuvuutta ja siinä ilmeneviä vastavoimia suurilla siveltimillä maalaten. Se johdattaa kuulijansa säveltäjän äänihistoriaan, jossa kuuluvat minulle tärkeät taidemusiikin tekijät ja oman musiikillisen polkuni alku, eli leikki esineiden kanssa ja loputon mielenkiinto äänen toistamiseen ja sen erilaisten ilmiasujen tutkimiseen.
TUNNEL VISIONS
Putkinäkyjä
10'
(2023)
sinfoniaorkesterille
Julkisesti esittämätön teos, sävelletty työpajaan Radion Sinfoniaorkesterin kanssa. Työpajassa kapellimestarina toimi Kristian Sallinen.
Instrumentaatio: 2222 [+picc, +blc., +cbsn.] 4331 12 hp pno jouset 12.10.8.6.4.
Lyömäsoittimet:
1) small triangle, suspended cymbal (wire brushes are required), sizzle cymbal, spring coil, paper bag, thai gong (D2),
bell plate (E4), anvil (played with a metal hammer) – if not available, the anvil can be substituted with a brake drum or a high pitched cooking pot, for example
2) small triangle, sizzle cymbal, wind gong, tam-tam, crotales (set of 2 octaves, a bow is required), thai gongs (H2, C#4), bell plates (G#3, C#4), guiro, large wooden box (something resonant that can be hit with a hard mallet to produce a harsh, sharp wooden sound)
Teoksen osat:
1. 1st vision – Ensimmäinen näky
2. 2nd vision – Toinen näky
Haastattelu © Yleisradio, kuvat © Minna Hatinen / Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Leevi Räsänen, videot © Leevi Räsänen.
Tunnel Visions -teos pohjautuu ajatukselle sosiaalisista kuplista. Millainen kunkin oma sosiaalinen kupla on ja kuinka sokeita olemme kaikelle sen ulkopuoliselle? Tämä lienee totta lähes kaikille ihmisille: kaikilla meillä on omat kuplamme, joiden ulkopuolelle on todella vaikeaa päästä tai nähdä. On luonnollista, että hakeudumme sellaiseen seuraan jossa tunnemme saavamme vahvistusta omille ajatuksillemme, eikä konflikteja tarvitse kohdata koko ajan. Teoksessa tämä näkyy eri elementtien ja instrumenttiyhdistelmien taistelutilanteina, joissa tiettyä asiaa tietoisesti peitetään, "raivataan tilaa", ja välillä taas samaan jatkumoon yhtyy isompi joukko soittajia. Teos perustuu instrumentaatiovariaatiolle ja siinä sama materiaali, "mielipide" toistuu useissa erilaisissa asuissa läpi 10-minuuttisen teoksen. Kokemuksellisesti nämä variaatiot eroavat toisistaan täysin ja kiinnittämättä huomiota sävelmateriaaliin, joka usein konserttikuuntelijalle ei ole havainnon primäärisin taso, tätä ei välttämättä huomaa. Saman argumentin toisto on illuusio. Teoksessa on kyse moniäänisyyden ja yhden mielipiteen tasapainosta. Koko teoksen sanoma tiivistyy siihen, että joissain tilanteissa totaaliseen hiljentämiseen voi riittää vain yksi sana.
OUTOLIINI
45'
(2023)
5-kanavaisen elektronisen äänen sävellys ja äänisuunnittelu Laura Jantusen koreografiaan teoksessa Outoliini
Ensiesitykset Helsingissä 13.-18.2.2023, 5 esitystä
Outoliini tarkastelee niitä hetkiä läheisissä ihmissuhteissa (perhe, ystävät, rakastavaiset, kumppanit), joissa yhteiskunnan rakentama ihminen meissä astuu taustalle ja rakkaan kanssa oleminen tuottaa iloa. Outoliinissa keskityimme ei-seksuaalisiin kohtaamisiin. Tämä rajoitus antoi tilaa naiiveille, leikkisille, hellille ja ihmisestä eroaville liikkeen muodoille. (Laura Jantunen)
Säveltäjän ajatuksia teoksesta voi lukea alla olevan gallerian ensimmäisestä kuvasta.
Työryhmä:
Koreografia, Laura Jantunen, esiintyjät: Pauliina Sjöberg, Pääsky Miettinen ja Laura Jantunen, säveltäjä: Leevi Räsänen, valosuunnittelu: Ilmari Pesonen, skenografia: Miina Kujala, dramaturgi: Pipsa Enqvist, pukusuunnittelu, toteutus ja ryijy: Laura Jantunen, esiintyjä harjoituskaudella ja äänenkäytön valmentaja: Sofia Keto-Tokoi, ääntelijät äänitteillä: Sofia Keto-Tokoi, Pauliina Sjöberg, Iiris Miettinen, Leevi Räsänen ja Laura Jantunen, juliste: Sirkku Rosi
Taltiointi on salasanalla suojattu. Salasana on Laura@2023
Teoskuvat © Jere Aalto.
THE TWO CHILDHOODS
13'
(2022)
jousikvartetto
Kantaesitys PAUHU-nykymusiikkifestivaalilla Enonkoskella heinäkuussa 2022. Savonlinna-kvartetti, Enonkosken kirkko.
Andrei Nikulin, I viulu
Eeva Vesamäki, II viulu
Katja Inkala, alttoviulu
Ilkka Vesioja, sello
Teos valittiin teoshaussa What Ever Works! -festivaalille Turussa 2023, ja on ehdolla Glasgow'n Nordic Music Daysin ohjelmistoon vuodelle 2024. Nordic Music Days -festivaalille haki vuonna 2023 yli 500 pohjoismaista säveltäjää.
Teoksen osat:
1. valkoista sumua
2. leviävä muste
3. mitä en muista, ei tarvitse unohtaa
Teoksen tilaaja: Savonlinna-kvartetti ja TEMA-kvartetti.
Teoksen sävellystyötä tuki Taiteen Edistämiskeskuksen Etelä-Savon Taidetoimikunta ja Paulon säätiö.
Kuva © Joonas Palsio.