top of page
2T8A3488.jpg

PORTFOLIO

Säveltäjä, musiikin maisteri Leevi Räsänen

14.09.2023

Portfolio (hidden): Welcome
DALL·E 2023-08-31 23.06_edited.jpg

PISCES – MIME

25'
(2023)
concerto for guitar and chamber orchestra

Kantaesitys Kitara Nova -festivaalilla 24.9.2023 klo 17:00.


Teuvo Taimioja, kitara, Elisar Riddelin, kapellimestari, Helsingin Kamariorkesteri: Kanerva Mannermaa, konserttimestari, David Seixas, II. viulu, Alexander Pozdniakovas, alttoviulu, Laura Martin, sello, Martti Genevet, kontrabasso, Robert Tobin, huilu, Petros Andreadis, klarinetti, Eliise Tani, käyrätorvi, Otto Korhonen, trumpetti.

Tilaaja: Teuvo Taimioja

Instrumentaatio: 1010 [+picc] 1100 soolo: vahvistettu klassinen kitara ja hauenleuoilla preparoitu kitara, jouset 1111. Lisäksi puhaltajat ja solisti soittavat viritettyjä Whistle Pop -tikkareita ja paperiarkkeja, ja kapellimestari operoi elektronista paperisilppuria. 

Teoksen osat: 

I. Opposite forces

II. The age of pisces

III. Mime

Tallenne teoksen kantaesityksestä löytyy allaolevasta galleriasta.

Videomateriaali © Leevi Räsänen ja Teuvo Taimioja.

Portfolio (hidden): Image
Portfolio (hidden): Pro Gallery

Läpi ihmiskunnan historian olemme kehittäneet erilaisia tapoja jäsentää ja järjestää todellisuuttamme – uskontoja, tiedettä, astrologiaa, perinteitä ja rituaaleja. Astraaliset ajanjaksot ovat olleet yksi tapa nimetä ja suhtautua hyvin pitkiin ajanjaksoihin, sillä jokainen eläinradan jakso kestää yli 2000 vuotta. Monien tunnettujen astrologien mukaan elämme nyt Kalojen aikaa – The Age of Pisces. Kalojen merkkiä määrittävät vastavoimat, joka näkyy jo horoskoopin symbolista: toinen kaloista on vatsa kohti taivasta, ja edustaa kuolemaa, toinen taas ui eteenpäin ja edustaa elämää ja tulevaisuutta. 

Säveltäessäni teosta elin ajanjaksoa, jossa kaipasin paljon lohtua. Äidilläni oli juuri diagnosoitu syöpä ja perheemme kissavanhus siirtyi ajasta ikuisuuteen. Aloin pohtimaan uskontojen ja rituaalien merkitystä nykypäivässä ja huomasin, että ajattelutapani taiteen merkityksestä on monessa mielessä samankaltainen kuin uskontojen tarjoamat ajattelutavat. Erilaiset katsomukset eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan ne muotoutuvat kertomuksista ja näkyvät rituaaleina, joiden merkitys ei kontekstia tuntematta aukene ulkopuolisille. Halusin luoda Kalojen aikaan linkittyvän rituaaliverkoston, jossa paperilla – merkitysten kuljettajalla –  ja sen tuhoamisella olisi hähmäinen symbolinen rooli, joka aukenisi kaikille eri tavalla. Teos pohtii nykypäivämme dystooppista ulottuvuutta ja siinä ilmeneviä vastavoimia suurilla siveltimillä maalaten. Se johdattaa kuulijansa säveltäjän äänihistoriaan, jossa kuuluvat minulle tärkeät taidemusiikin tekijät ja oman musiikillisen polkuni alku, eli leikki esineiden kanssa ja loputon mielenkiinto äänen toistamiseen ja sen erilaisten ilmiasujen tutkimiseen. 

Portfolio (hidden): Text
© Taideyliopiston Sibelius-Akatemia_Minna Hatinen_49A3203 3 BW.jpg

TUNNEL VISIONS

Putkinäkyjä

10'

(2023)

sinfoniaorkesterille

Julkisesti esittämätön teos, sävelletty työpajaan Radion Sinfoniaorkesterin kanssa. Äänite työpajasta on tehty 12.5.2023, kapellimestarina Kristian Sallinen. Äänitteen on tehnyt Tuisku Hillilä.

Instrumentaatio: 2222 [+picc, +blc., +cbsn.] 4331 12 hp pno jouset 12.10.8.6.4. 

Lyömäsoittimet:

1) small triangle, suspended cymbal (wire brushes are required), sizzle cymbal, spring coil, paper bag, thai gong (D2),
bell plate (E4), anvil (played with a metal hammer) – if not available, the anvil can be substituted with a brake drum or a high pitched cooking pot, for example

2) small triangle, sizzle cymbal, wind gong, tam-tam, crotales (set of 2 octaves, a bow is required), thai gongs (H2, C#4), bell plates (G#3, C#4), guiro, large wooden box (something resonant that can be hit with a hard mallet to produce a harsh, sharp wooden sound)

Teoksen osat:

1. 1st vision – Ensimmäinen näky

2. 2nd vision – Toinen näky

Haastattelu © Yleisradio, kuvat © Minna Hatinen / Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Leevi Räsänen, videot © Leevi Räsänen.

Portfolio (hidden): Image
Portfolio (hidden): Pro Gallery

Tunnel Visions -teos pohjautuu ajatukselle sosiaalisista kuplista. Millainen kunkin oma sosiaalinen kupla on ja kuinka sokeita olemme kaikelle sen ulkopuoliselle? Tämä lienee totta lähes kaikille ihmisille: kaikilla meillä on omat kuplamme, joiden ulkopuolelle on todella vaikeaa päästä tai nähdä. On luonnollista, että hakeudumme sellaiseen seuraan jossa tunnemme saavamme vahvistusta omille ajatuksillemme, eikä konflikteja tarvitse kohdata koko ajan. Teoksessa tämä näkyy eri elementtien ja instrumenttiyhdistelmien taistelutilanteina, joissa tiettyä asiaa tietoisesti peitetään, "raivataan tilaa", ja välillä taas samaan jatkumoon yhtyy isompi joukko soittajia. Teos perustuu instrumentaatiovariaatiolle ja siinä sama materiaali, "mielipide" toistuu useissa erilaisissa asuissa läpi 10-minuuttisen teoksen. Kokemuksellisesti nämä variaatiot eroavat toisistaan täysin ja kiinnittämättä huomiota sävelmateriaaliin, joka usein konserttikuuntelijalle ei ole havainnon primäärisin taso, tätä ei välttämättä huomaa. Saman argumentin toisto on illuusio. Teoksessa on kyse moniäänisyyden ja yhden mielipiteen tasapainosta. Koko teoksen sanoma tiivistyy siihen, että joissain tilanteissa totaaliseen hiljentämiseen voi riittää vain yksi sana.

Portfolio (hidden): Text
Picture by Sirkku Rosi

OUTOLIINI

45'
(2023)
5-kanavaisen elektronisen äänen sävellys ja äänisuunnittelu Laura Jantusen koreografiaan teoksessa Outoliini

Ensiesitykset Helsingissä 13.-18.2.2023, 5 esitystä

Outoliini tarkastelee niitä hetkiä läheisissä ihmissuhteissa (perhe, ystävät, rakastavaiset, kumppanit), joissa yhteiskunnan rakentama ihminen meissä astuu taustalle ja rakkaan kanssa oleminen tuottaa iloa. Outoliinissa keskityimme ei-seksuaalisiin kohtaamisiin. Tämä rajoitus antoi tilaa naiiveille, leikkisille, hellille ja ihmisestä eroaville liikkeen muodoille. (Laura Jantunen)

Säveltäjän ajatuksia teoksesta voi lukea alla olevan gallerian ensimmäisestä kuvasta.

Työryhmä:

Koreografia, Laura Jantunen, esiintyjät: Pauliina Sjöberg, Pääsky Miettinen ja Laura Jantunen, säveltäjä: Leevi Räsänen, valosuunnittelu: Ilmari Pesonen, skenografia: Miina Kujala, dramaturgi: Pipsa Enqvist, pukusuunnittelu, toteutus ja ryijy: Laura Jantunen, esiintyjä harjoituskaudella ja äänenkäytön valmentaja: Sofia Keto-Tokoi, ääntelijät äänitteillä: Sofia Keto-Tokoi, Pauliina Sjöberg, Iiris Miettinen, Leevi Räsänen ja Laura Jantunen, juliste: Sirkku Rosi

Taltiointi on salasanalla suojattu. Salasana on Laura@2023

Teoskuvat © Jere Aalto.

Portfolio (hidden): Image
Portfolio (hidden): Pro Gallery
pauhu22_ohjelma_34_edited.jpg

THE TWO CHILDHOODS

13'
(2022)
jousikvartetto

Kantaesitys PAUHU-nykymusiikkifestivaalilla Enonkoskella heinäkuussa 2022. Savonlinna-kvartetti, Enonkosken kirkko. 


Andrei Nikulin, I viulu
Eeva Vesamäki, II viulu
Katja Inkala, alttoviulu
Ilkka Vesioja, sello

Teos valittiin teoshaussa What Ever Works! -festivaalille Turussa 2023, ja on ehdolla Glasgow'n Nordic Music Daysin ohjelmistoon vuodelle 2024. Nordic Music Days -festivaalille haki vuonna 2023 yli 500 pohjoismaista säveltäjää.

Teoksen osat:

1. valkoista sumua

2. leviävä muste

3. mitä en muista, ei tarvitse unohtaa

Teoksen tilaaja: Savonlinna-kvartetti ja TEMA-kvartetti.

Teoksen sävellystyötä tuki Taiteen Edistämiskeskuksen Etelä-Savon Taidetoimikunta ja Paulon säätiö.

Kuva © Joonas Palsio.

Portfolio (hidden): Image

The two childhoods syntyi henkilökohtaisesta tarpeesta parantua. Ne, jotka ovat kokeneet koulukiusaamista, tietävät kuinka sanat voivat muuttua aseiksi, ja sen syvälliset ja pitkäaikaiset seuraukset. Olin pitkään ajatellut, että lapsuudessani kokemani kiusaaminen olisi tehnyt minusta vahvemman, mikä on yleinen tapa tukahduttaa traumoja. Kootessani ajatuskarttaa lapsuusmuistoistani alkaessani kirjoittaa teosta, ymmärsin selvinneeni tukahduttamalla lähes kaikki muistot kokonaan. Lapsuuteni on harmaata massaa. Teos pyrkii käsittelemään sitä muistomössöä joka jäljellä on, yhteyksien puutetta yrittäessäni ymmärtää omaa menneisyyttäni. Käyttämällä kuoronjohtajan, joka aikoinaan asui kotikaupungissani, tekemää kansanlaulumaista melodiaa sävellyksen materiaalina, luon uuden yhteyden juuriini, mutta omilla ehdoillani. Sattumalta tämä teos syntyi, kun asuin Glasgow'ssa – kauimpana itäsuomalaisista juuristani, missä olen koskaan asunut.

Portfolio (hidden): Text
IMG_1191_edited.jpg

VIIMEINEN LAUTTA

20'
(2023)
kamariooppera

Kamariooppera Taika Martikaisen librettoon. Ensiesitykset Helsingissä 20.-21.4.2023.

Sävellys: Leevi Räsänen

Libretto: Taika Martikainen

Ohjaus: Jaakko Kiljunen

Teoskonsepti: Taika Martikainen, Leevi Räsänen, Jaakko Kiljunen, Wilhelmína Tómasdóttir


Kapellimestari: Elisar Riddelin

Maria: Wilhelmína Tómasdóttir

Gloria: Aleksiina Turtiainen

Kuoro: Aleksiina Turtiainen, Maija Turunen, Sakari Topi, Yolanda Harding

Piano: Tsotne Sidamonidze

Harmonikka: Kalle Siitonen

1. sello: Otto Nuoranne

2. sello: Karret Sepp

Instrumentaatio: acc., pno., vlc., db., chx (any fach, min. 3 singers), 2 high voice soloists. Optional version for cello instead of double bass. 

Portfolio (hidden): Image